Over Ria Renders

Ria Renders, geboren en getogen in het Brabantse Dorst 1958, Ria oftewel ons Ri : SRI !

Al van jongs af aan voel ik de drang om met mijn handen te werken, te creëren. Ik zie mezelf nog zitten als klein kind in het zand van zwembad Surae, zojuist een enorme inktvis gemaakt. Althans dat vond ik toen, van zand en water. Ik won er de eerste prijs mee op Koninginnedag en koos vervolgens uit het schitterende prijzenaanbod een eenvoudig doosje kleurpotloden, ze zagen er zo nieuw en veelbelovend uit. Ik heb altijd de noodzaak gevoeld om me creatief te uiten met wat er op het moment voor handen was. Het is een stille drang die tot uiting wil komen.

Pas veel later heb ik de klei gevonden, eindelijk! (of was het andersom?). Het werd mijn passie, en ik volgde naast allerlei cursussen en workshops op dit gebied in 2001 de opleiding Keramische technieken in Gouda (S.B.B.). Ik leerde er zowel het ambachtelijke draaien op de pottenbakkersschijf als handvorm technieken en de wondere alchemie van het glazuren. In 2007 startte ik mijn eigen ‘eenvrouws’ bedrijfje en geef sindsdien cursussen en workshops in mijn atelier aan huis. Ik ervaar de samenwerking met de mensen die bij me komen boetseren of draaien als verrijkend, leerzaam en vooral gezellig.

Verder leef ik nog steeds mijn droom, mijn werk is zeer divers, volg vooral mijn intuïtie en voel me geïnspireerd door de wereld van geometrie, architectuur, engelen, elfen, tovenaars, natuur, esoterie, astrologie, tarot, oude culturen en verder de onuitputtelijke symboliek en mystiek die onze wereld rijk is. Ik werk ook in opdrachten zoveel mogelijk vanuit mijn gevoel. Sinds 2015 volg ik met veel plezier de opleiding glaskunst te Berchem, het is net zo mijn passie aan het worden als het werken met klei en hoop deze technieken te kunnen combineren met keramiek.

Jaar Activiteit
2001-2005 SBB Gouda Opleiding keramische technieken. Handvormen en draaien op de draaischijf
2015-heden Antwerpen Glaskunst. Gieten – blazen – zeefdruk – vormsmelten- glas in lood-zandstralen. Academie Berchem

Eén leven is veel te kort…